Trimning

TRIMNING OCH PÄLSVÅRD
De som skaffar en skotsk terrier eller en strävhårig foxterrier har med all säkerhet blivit förtjusta i rasernas charmiga utstrålning, eleganta utseende och vackra pälsar. Att hålla en hund i trim fodrar naturligtvis en hel del arbete, det skall man inte ”sticka under stol med.”
Man måste vara beredd att ägna tid, intresse och en hel del tålamod med pälsvården. Det är också förenat med en del extra kostnader, såvida man inte lär sig trim grunderna själv. I gengäld slipper man hår över allt hemma, hunden ser snygg och välvårdad ut. Hundens välbefinnande är viktig, att sköta päls, klippa klor, hålla öronen rena är lika viktigt som den övriga uppfostran och aktiveringen.

Att trimma är inte samma sak som att klippa! Om man klipper trim raser fördärvar man strukturen på den blanka smutsavstötande pälsen, den blir mjuk, ullig och tappar färg.
Ansvarsfulla uppfödare ger alltid råd och anvisningar och är för det mesta duktiga trimmare som också hjälper till att ordna trimkurser i olika regioner.

På Skottefederationens och Strävhåriga foxterrierklubbens hemsidor och tidningar kan man få information om trimkurser.
Båda klubbarna har utmärkta informationsskrifter om trimning med trimschema som kan rekvireras för en ringa penning.

De hundar vi ser på utställningar är trimmade av professionella trimmare med lång erfarenhet De har också varit nybörjare en gång. Att visa upp sin välskötta och egenhändigt trimmade hund är både roligt och tillfredställande.

Lycka till!